Det är sista helgen i november och jag och pappa har planerat första ismetespasset för säsongen. Vi åker bil i en timme rätt norrut och sjön vi ska fiska på är en liten klassisk norrländsk skogstjärn med tät skog runt.

Det finns inte en flinga snö på marken och frosten glimmar som glitter,isen är inte tjockare än 7cm och man ser botten genom isen på en meters djup. Enligt mig är det så här ismetet ska vara,soligt och en helt blank tunn is.

Vi lägger ut spöna och det tar inte lång tid innan dem första snipan ser ovansidan på isen och så rullar hela förmiddagen på men vi bestämmer oss för att flytta ut spöna på djupare vatten i jakt på dom större madammerna .

Vi hinner bara flytta 3 spön sen ger flytten resultat och jag landar en slank gädda på närmare 8kg. Vi flyttar ut alla spön på det djupare området. Klockan har nu blivit 14:00 och det är inte långt kvar innan solen går ned. Dagen har resulterat i en hel del gädda och flera fiskar runt 4kg. När solen just ska gå ner så fäller det på ett spö där vi tidigare på dagen landat 5-6 gäddor. Linan går ut i ett stadigt och snabbt tempo och för mig betyder det större fisk. Jag sätter mothugget och gäddan svarar med att rusa iväg. Jag sätter hård press på gäddan och får in den till hålet första gången och jag säger till pappa:
-Den här gäddan är så mycket större än åttan imorse! Gäddan rusar iväg från hålet flera gånger och för varje gång blir rusningen kortare och kortare. Jag börjar bli riktigt nervös nu och nu ligger gäddan under hålet. Jag bestämmer mig för att den nu är klar för att landas jag tar tag i tafsen när gäddan börjar göra sina vanliga huvudskakningar och jag ser med egna ögon hur kroken lossnar och den enorma gädda lugnt och stilla simmar tillbaka till djupet.

Jag bara står där på knä vi hålet och är mållös,jag sitter säkert där i ett par minuter och säger ingenting. Detta blir sista fältet för en dag som hade kunnat blivit det bästa någonsin men blev ett pass jag aldrig kommer att glömma och det är inte för den fina gäddan jag fick på morgonen utan för att det som inte fick hända.

 

image