Lipgrip i mitt tycke är det sämsta verktyget när det kommer till att landa och hantera fisk som skall släppas tillbaka. Det skadar fisken så mycket men även är det ett osäkert sätt att landa fisken.

Jag har sett flertalet gäddor med delad underkäke som efterföljande skador efter en lipgrip,även fast du när du tagit din gädda med lipgrip och det bara blivit ett litet hål i underläppen som inte ser så farligt ut så får de lätt infektioner i det såret.

Lipgripen skador även fiskens skelett,ryggrad och inre organ. Man lyfter hela gäddans tyngd lodrätt rätt upp endast fäst i gäddans underkäke. Det gör att inre organ ramlar ner och och ryggraden dras ut.

Jag förstår att fiskare tycker att en lipgrip är väldigt smidigt att ta med i väskan när man inte vill handlanda fisken men har för lite plats men en håv.

Landa stora fiskar med lipgrip är en av de mest osäkra metoder att lyckas med en felfri landning. Risken är stor för att fisken vrider sig lös från lipgripen även fast det finns varianter som roterar. Du utsätter även dig själv för stor fara för krokarna och gäddans tänder för att du måste ha handen väldigt nära gäddans mun där ofta det hänger ett bete med en eller flera krokar utanför också och då börjar gäddan med sina klassiska huvudskakningar

Jag tycker att alla som vill praktisera C&R ska lära sig att använda gälgreppet på gädda och gös eller mungreppet på abborre. Ett till alternativ är att köpa en håv med knutlöst gummerat nät. Fördelen med gäl och mungrep är att du inte behöver släpa med nåt annat än din egen hand och kan ta med mer beten osv.

Så nu har jag framfört min sak.
image