Catch and release är någonting som har varit ett otroligt känsligt ämne under många år. Många studier av olika arter har gjorts och allt pekar på att Catch and release fungerar och har hjälpt den svenska sportfiskebranschen mycket. Men det känns som att det har börjat gå överstyr.

Det är dags att vi i sportfiskebranschen börjar respektera att alla människor inte har lika mycket kunskap inom fiske som vi sportfiskare förmodligen har. En ändring måste ske i hur så kallade sportfiskare beter sig mot andra fiskare på internet och andra ställen.

Att säga att Catch and release inte fungerar är i stort sett som att ljuga. Men hur ska vi då hantera frågan? Som det har blivit idag är det nästan farligt att på tex fiskebaserade Facebook-sidor lägga ut en bild på en död fisk som man fångat. Otroligt fort kommer hatiska kommentarer om att man måste släppa tillbaks fisken, särskilt om det är en stor. Till och med små barn som är jättelyckliga och har fått sin första stora fisk kan bli nedtryckta av vuxna “sportfiskare” som vet exakt hur det ska vara. Vart har moralen tagit vägen? Givetvis är Catch and release något som måste förekomma för att bibehålla det goda fisket som finns i Sverige. Men om någon tar upp någon enstaka fisk förstörs inte inte hela sportfisket i ett vatten. Catch and release-metoden måste framföras till folket på rätt sätt.

Att hata och skriva nedvärderande saker till folk som gör fel har aldrig, och kommer aldrig att få någon att ändra på något. Istället för att ta sig tid och skriva hur dum någon är för att man tagit död på någon/några fiskar kan man ta sig tid att berätta hur man kan göra och förklara varför på ett trevligt sätt. På så sätt får man enklare med sig personen i samma tankebana. Har man då tur har man fått en person som börjat tänka på hur man hanterar sin fångst i framtiden.

Dock kan jag hålla med personer som klagar på folk som fångar en massa fisk och dödar bara för dödandets skull. Men det gäller även där att behärska sig och förklara varför man inte ska ta död på en massa fisk i onödan. Om man beter sig illa mot andra personer gör man lika mycket etiska sportfiskefel som den personen man klagar på.

Tänk nu på hur ni beter er mot varandra. Vad som kan kännas självklart för många kan vara helt nytt för någon annan. Ingen är bättre än den själv beter sig.